Новини - Телерадіокомпанія ВТВ плюс

Ваш улюблений проект на ВТВ плюс?

пятница, 13 апреля 2012 г.

Історія херсонця, який 25 років провів на Байконурі

Знаменитий космодром Байконур - перший і найбільший у світі. З нього зробили близько половини світових космічних запусків. Звідси в простори Всесвіту проводжали Юрія Гагаріна, а пізніше й інших космонавтів і не лише з Радянського Союзу. Саме з відомим Байконуром херсонець Анатолій Куцюрба пов'язав 25 років свого життя.
12 квітня він не лише святкує з усім світом день авіації та космонавтики, а й згадує, як це було – працювати та жити на Байканурі. Роки, проведені на знаменитому космодромі, херсонець вважає найцікавішими у своєму житті.
До Байконуру Анатолій Куцюрба потрапив наприкінці шістдесятих років одразу після навчання у Казанському авіаційному училищі. У послужному списку херсонця – участь в запусках ракет, зокрема 72-гої, в якій відправляли космонавтів. Протягом 25-ти років Анатолій Григорович брав участь у випробуваннях приладів, системи прицілювання, бортового обчислювального комплексу. Майже вся наземна апаратура, яка забезпечувала роботу ракет була під його контролем. Першу машину, над якою він працював, готували близько півроку.
У Анатолія Куцюрби збереглось немало фотографій, на яких зображені всесвітньовідомі космонавти. З деякими йому довелося познайомитися та поспілкуватися особисто. Як каже, херсонець, на цих фотокартках закарбувалося все найважливіше – від перших ракет до останніх перемог Радянського Союзу у космічно-авіаційній сфері. Відео

Комментариев нет:

Отправить комментарий