Новини - Телерадіокомпанія ВТВ плюс

Ваш улюблений проект на ВТВ плюс?

пятница, 23 сентября 2011 г.

«У дорозі до нас»

Його ім’я не в одній літературній збірці, на його вірші композитори пишуть музику. Життєвий шлях Миколи Братана вивчають в університеті, а творчим доробком пишається родина. В пам'ять про великого поета та прозаїка Херсонщини видали нову збірку. Василь Загороднюк голова Херсонської обласної спілки письменників запевняє, книга «У дорозі до нас» отримала таку назву недарма.
Нова збірка є своєрідним зверненням поета до своїх читачів. Вона увібрала в себе найкращі вірші починаючи з його першої книги "Смаглява Таврія" і завершуючи останньою прижиттєвою – "Від сонця до сонця". І все ж таки основою книги стала збірка "Семенівське шосе", яку поет присвятив рідному степу, своїм землякам, рідній мові та культурі.
Микола Братан завжди підтримував молодих літераторів, допомагаючи робити перші кроки у написанні творів. Студенти з пошаною згадують зустрічі з видатним поетом. Кажуть - перечитують його вірші, а найулюбленіші вивчають напам’ять. У вільному продажу нової збірки не знайти. Через обмежену кількість коштів збірка вийшла накладом лише у тисячу примірників.
Колеги Братана налічують більше 70-ти збірок Миколи Братана, всі вони різних часів, форматів та обсягів. Остання книга поповнить ці ряди, однак робота на цьому не завершується. Спілка письменників Херсонщини планують видати й інші книги Миколи Братана. Відео

Картопля смажена… не покишені

За інформацією обласного управління агро-промислового розвитку вже зібрано понад 260-т тисяч тонн картоплі. Її садили майже на 24-х тисячах гектарів земель у господарствах усіх категорій. Та попри рекордні врожаї ринки обласного центру не відзначаються прийнятною ціною на бараболю. За кілограм того, що українці вважають другим хлібом, правдять три, а то й чотири гривні. Ну якщо десь є і по дві – то якість поступається.
З огляду на відповіді людей, з якими нам вдалося поспілкуватися, херсонці масово картоплею ще не запасаються. Кажуть, для врожайного року – 3 гривні і навіть 2, 50-т дорого.
Скільки ж коштуватиме конопля далі під зиму, коли основний покупець таки робитиме заготівлю? На ринку не всі беруться робити прогнози. А поки що ми проаналізували ціни на картоплю на основних ринках Херсонщини. Так, на оптовому у Великих Копанях кілограм коштує від гривні-гривні двадцяти, у Цюрупинську – дві гривні. На ринках Херсона ціна коливається від двох до 4-х гривень за кілограм. Відео

Європротокол

Наразі після скоєння ДТП з незначними наслідками викликати робітників ДАІ не прийдеться, водії зможуть врегулювати пригоду самостійно. В Україні вступив в дію Закон, який запроваджує більш спрощене оформлення таких аварій за допомоги Європротоколу. Як кажуть в Державтоінспекції, новий закон надасть можливість спростити роботу працівникам ДАІ, адже аварій з незначними наслідками за день буває до десяти.
Інспектор зазначає: скористатися Європротоколом можна лише, якщо внаслідок ДТП не має травмованих, чи загиблих людей; водії цих транспортних засобів дійшли згоди щодо обставин скоєння ДТП; у них відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння та вони не перебувають під впливом лікарських препаратів; якщо в ДТП не задіяно більше двох транспортних засобів та коли обидва власники мають страховку.
Та чи дійсно нововведення спростить оформлення аварій, думки водіїв з цього приводу різняться.
А ось водій Віталій Дрожин вважає, що нововведення надасть тільки більше клопоту, адже всі аварійні випадки мають врегульовувати тільки робітники ДАІ.
Спеціальні бланки, або як їх називають Європротоколи можна отримати тільки в страховій службі. Тим, хто оформив страховий поліс після прийняття закону, саме з дев’ятнадцятого вересня. Іншим договір потрібно переукладати. Та чи дійсно спростить це процес оформлення ДПТ, покаже час. Відео