Новини - Телерадіокомпанія ВТВ плюс

Ваш улюблений проект на ВТВ плюс?

среда, 21 марта 2012 г.

Рівнодення – зустрічаємо весну

Це явище отримало ще одну назву – «Остара». У цей день настає астрономічний новий рік і зима здає свої позиції. Весняне рівнодення, як і осіннє, - одне із унікальних природних явищ, пов’язане з переходом сонця із південної півкулі у північну. Казати простіше, цього дня сонячні промені падають прямо на екватор Землі. Як зазначають у Херсонському планетарії, це єдиний день у році, коли тривалість дня дорівнює ночі.
День весняного рівнодення почали відзначати ще з давніх часів різні народи. Цей період у першу чергу вони асоціювали із початком весняних польових робіт, раділи поверненню птахів – вісників тепла, святкували приплід та лактацію овець. У Херсонському краєзнавчому музеї розказують, як зустрічали цей день наші предки – слов’янські народи.
На сьогодні деякі народи й досі цього дня святкують Новий рік. Це майже всі країни Великого шовкового шляху, зокрема Іран, Афганістан, Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан, Киргизія, Азербайджан. У цей день слід також звернути увагу на погоду: якщо на вулиці тепло та сонячно, то весна буде лагідною. Якщо ж навпаки, холодно, заморозки ще повернуться. Відео

Комментариев нет:

Отправить комментарий