Новини - Телерадіокомпанія ВТВ плюс

Ваш улюблений проект на ВТВ плюс?

вторник, 6 марта 2012 г.

Вперше в Херсоні – виставка видатних українських іконописців Миколаєва

Експозиція має назву «Торжество Православ’я». Родина майстрів приурочила виставку до цього великого дня не спроста.
Родинна майстерня «Небо на землі» заснована у 2004-му році. В ній працює сім майстрів. Молоді автори завоювали популярність не тільки в Україні, а й за кордоном. Сучасним іконописом зацікавилися європейці, зокрема у Швейцарії, Німеччині, Франції. Роботи майстерні знайшли шанувальників навіть у Японії. І хоча Миколаїв та Херсон розташовані зовсім близько, в нашому місті виставку презентували вперше. Виставку відкрили урочисто з благословення архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна та за участі представників Херсонської міської ради.
Миколаївські іконописці працюють за старовинними технологіями, тільки з натуральними матеріалами. Для приготування фарб використовують бразильський гірський кришталь, африканський малахіт або знайдені в Україні рідкісні мінерали. На багатьох роботах можна побачити золочення та сріблення. Як кажуть миколаївські іконописці, на створення однієї роботи витрачається приблизно півроку. У Херсоні представили вісімдесят вісім ікон, усі виконані в різних техніках, зокрема авторські інтерпретації прийомів українських та зарубіжних іконописних шкіл, сучасна творча ікона.
Створювати шедеври сакрального мистецтва здавна допомагали меценати, або як їх називали в церкві –ктитори. Цю традицію продовжила компанія «Оригінал Авто». Завдяки її підтримці виставку миколаївських майстрів організували і в Херсоні.
Виставка триватиме у Херсонському обласному художньому музеї імені Шовкуненка до восьмого квітня. Серед експонованих робіт – ікона семи священомучеників Херсонських – покровителів нашого міста. Особливе місце також посідають – Нерукотворний Спас на водах та Моління про Чашу. Справжньою перлиною виставки майстри вважають ікону з новою іконографією – Покров Пресвятої Богородиці Кінбурнської зі святими Миколаєм та Андрієм Первозванним. Відео

Комментариев нет:

Отправить комментарий